Spring naar content

Behandeltraject

Behandeling

Behandeling bij de Piet Roordakliniek start bij jezelf. In de Piet Roordakliniek helpen we je stoppen met je middelengebruik. Daarnaast willen we voorkomen dat je weer in de gevangenis belandt.

Behandeling in de kliniek kan in een groep of individueel; een afdeling heeft acht tot tien cliënten. Een behandeling in de Piet Roordakliniek heb je altijd in combinatie met een justitiële titel. De behandeling is gericht op je verslaving maar ook op het voorkomen van terugval in crimineel of delict gedrag.

Precies vertellen wat behandeling inhoudt in de praktijk is lastig. Het is een samenspel van allerlei onderdelen, soms aangepast op jou als persoon, om je te ondersteunen in verandering van gedrag. Want behandeling gaat over jou, en hoe jij kunt omgaan met wat je dwars zit, wat je inspireert, wat je belemmert en waar je gemotiveerd van raakt. We bieden de mogelijkheid om hier mee te oefenen, stap-voor-stap. 

Algemene onderdelen van de meeste behandelingen.

Zorgplan 

Vanaf de start van de behandeling gaan we aan de slag met het opstellen van je zorgplan, dit is een beschrijving van jou, je mogelijkheden en beperkingen, en de stappen die gemaakt kunnen worden om hieraan te werken. Dit heeft impact op bijvoorbeeld de therapievormen die je gaat volgen, wanneer en op welke manier je verlof ingevuld wordt. Ook werken we o.a. met signaleringsplannen, verlofplanningen. 

Schematherapie 

Het woord zegt het al een beetje: soms is het fijn om iets ‘in schema’ te zetten, daarmee wordt het overzichtelijk. Je gedrag / de dingen die je doet, kun je ook zo benaderen. En als je eenmaal gewend bent om volgens een bepaald schema te werken of te reageren, is het soms moeilijk om dit af te leren en iets nieuws aan te leren. Als je gaat herkennen dat je soms reageert op een bepaalde manier, en dit niet altijd even goed werkt, kun je samen werken aan nieuwe manieren en dit oefenen. 

Herstelgericht werken 

In behandeling zijn is best confronterend. Je wilt daarom niet alleen bezig zijn met de lastige dingen van nu, maar ook weer zin krijgen in de toekomst. Je richt je op waar je naartoe wil, wat je zou kunnen bereiken, en welke dingen in je leven je wilt herstellen. Heel belangrijk omdat dit je hoop geeft en motivatie om moeilijke dingen aan te gaan. 

Naasten 

Misschien heb je veel mensen om je heen verloren, of is het contact verwaterd. Misschien heb je het nodige recht te zetten. Hierbij bieden we jou de hulp en steun die je nodig hebt om dit weer op te pakken. Ook het zoeken naar mogelijkheden om een nieuw netwerk op te bouwen kan hierin een onderdeel zijn. 

Behandeling bij de Piet Roordakliniek start bij jezelf. In de Piet Roordakliniek helpen we je stoppen met je middelengebruik. Daarnaast willen we voorkomen dat je weer in de gevangenis belandt.

Lees meer